Haberler Manşet Merak

1 Mayıs Nedir? 1 Mayıs’ın Doğuşu ve Anlamı

1 Mayıs İşçi Bayramı birlik, dayanışma ve tüm haksızlıklara karşı çıkma olarak tanımlanabilir.
1 Mayıs, dünya üzerinde birçok ülkede resmi tatil olarak kabul edilmiş; birlik, beraberlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de ise ilk kez 1923 yılında resmi olarak kutlanmıştır. Ülkemizde 2009 yılından bugüne “Emek ve Dayanışma Günü” resmi adı altında 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlanmaktadır.

1 Mayıs nasıl ortaya çıktı?

İlk olarak 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde günde 12 saat çalışan taş ve inşaat işçilerinin günde 8 saat çalışmak için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlemesiyle başladı.
1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Louisville’de (Kentucky) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Louisville’de ki parklar, siyahilere kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçiler birlikte gösteriler düzenledi.
Günlük 8 saatlik çalışma zamanla birçok ülkede resmen kabul edildi. Böylece 1 Mayıs işçilerin zaferini ve aynı zamanda birlikte ve dayanışmasını yansıtan bayram olarak kutlanmaya başladı. Günümüzde ülkemiz dahil birçok ülkede 1 Mayıs resmi tatildir.

Türkiye’de 1 Mayıs İşçi Bayramı

Türkiye’de 1 Mayıs kutlamaları Osmanlı dönemine kadar uzanır. Selanik’te 1911 yılında burada çalışan tütün, pamuk ve liman işçileri örgütlenerek kutlama gerçekleştirirler. İstanbul’da ilk defa 1912 yılında kutlanır. 1923 yılında 1 Mayıs günü remi olarak “İşçi Bayramı” olarak kabul edilir. 1 yıl sonra hükümet kitlesel kutlamaları yasaklar. 1925 yılında Takriri Sükûn yasası ile kutlamalar yasaklanır. 1935 yılında 1 Mayıs “Bahar ve Çiçek Bayramı” olarak tatil günü ilan edilir.


Uzun yıllar sonra 1 Mayıs geniş bir katılımla İstanbul’da Taksim Meydanında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun organizasyonu ile kutlanır. 1977 yılında yaklaşık 500 000 kişilik bir topluluk tarafından Taksim Meydanında kutlama yapılır. Fakat göstericilerin üzerine nereden geldiği belirsiz ateş açıldı. Yaralanma ve izdiham sonucu 34 kişi feci şekilde can verdi. Tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçti.


1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs’ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı. 2008 yılında 1 Mayıs’ı “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlaması kabul edildi. Nisan 2009 yılında TBMM’ye verilen önerge ile 1 Mayıs tekrar resmi tatil olarak ilan edildi.
Dünyanın birçok yerinde hala işçi sınıfı kötü koşullar altında yaşamaya devam etmektedir.

Tüm EMEKÇİLERİN ve İŞÇİLERİN 1 MAYIS EMEK ve DAYANIŞMA GÜNÜ KUTLU OLSUN.

Yorumlar