Haberler Manşet Merak

Erkeklerin Kadınlardan Daha Az Yaşaması ve Bilimsel Nedenleri

Kadınların gördüğü şiddet ve sosyal adaletsizlikler dahil olduğunda bile uzman ve bilimsel görüşler, erkeklerin kadınlardan daha az yaşadığı gerçeğini değiştirmiyor. Erkeklerin, kadınlara oranlar biyolojik avantajının daha az görünmesi bu olayın başlıca etkeni olarak gözüküyor. Erkekler, kadınlara göre daha sağlıksız yaşadığı için bu durum ilerliyor. “Erkeklik yapılıcam!” derken, canından olan birçok erkek yok değil. Dünyada neredeyse her an intihar eden insanların olduğunu düşünürsek ve bu intihar sayısının kadınlara oranla 3.5 kat olduğunu varsayılırsa bu oran sadece bu durum yüzünden bile belirli oluyor. Ayrıca stres, birçok yaşamı kısaltan önemli bir etken. Erkeklerde bu stres oranı sürekli yükseliyor. Bu sayede kendi hayatlarını kısaltıyorlar.

Kaydedilen verilere göre erkeklere oranla stres, depresyon riskiyle yüksek oranda karşı karıya kalan kadınlar, bir yandan da yaşadığı psikoloji ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Buna rağmen yaşama oranları bilimsel olarak erkeklere göre her ülkede yüksek gözüküyor.

1. Kadınların biyolojik avantajları var


Kadınların, erkeklere oranla biyolojik avantajlara sahip olduğu belirtiliyor. Kadınlardaki östrojenin kötü kolestrolü azalttığı bilinirken, kalp riskinin düşürdüğü belirtiliyor. Erkeklik hormonu testosteron hormonu ise kötü kolestrolü arttırarak iyi kolestrolü azaltıyor. Kaydedilen oranla erkeklerdeki kronik rahatsızlıklar, kadınlara göre ölümcül olabiliyor.

 

2. Erkekler maskülen yüzünden daha sağlıksız yaşam sürüyor


Sağlıklı yaşam ve iletişim konusunda kadınlar daha yetenekli gözüküyor. Kadınlarda erken teşhis kolay gerçekleşirken, erkeklerde durum bu şekilde olmuyor. Toplum tarafından ince olarak görülen, erkeklerde sonradan kazanılan rolleri yüzünden sağlığa pek dikkat etmiyor. Sağlıklı yaşamın kadının işini gördüğü ve bunu kötü algılayan erkeklere oranla sağlıksız yaşadığı görülüyor.

 

3. “Erkeklik” risk ister!


Tertosteron yüzünden birçok kontrolsüz davranış ve öfke erkeklerde sık gelişim gösteriyor. Kadınlara göre sık uyuşturucu ve alkol sonrasında trafiği görülen ve bu durumun kazalara yol açtığını görebiliriz. Bana bir şey olmaz denilen her kalıbın ardında yatan ve bu riski almanın ardından kısa zaman ölüm ile sonuçlanabiliyor.

 

4. İntihar eden erkekler


üzerinde verilere göre, erkekler kadınlara oranla 3.5 kat fazla intihar ediyor. Bu onu hakkındaki araştırma yapan bilim insanları, erkeklerin silahlarla yakından vurulması ile tedavi yöntemlerinin dile getirildiği belirtiliyor. Kadınlara göre duygularını açığa çıkarmakta bir hayli zorlanan erkek, depresyona girerek intihar riskini arttırıyor.

 

5. Stres ve kalıplaşmış, öğretilen roller aslında öyle durmuyor


Toplum, erkeklere göre maskülen olarak kadınlara göre feminen bir rol biçiyor. Bu sayede profesyonel başarı, namus ve bu gibi muhabbetler ile beraber kendilerini kodlayan erkekler, fazla strese girdiğinde olay değişim gösterebiliyor. Stres, onlarca hayatta kalma yaşını kısaltan büyük bir etken olarak gözüküyor. Kısaca erkekler, kendisini üstün gördüğü birçok noktada kendilerini öldürmeyi hızlandıran bu doğrultuda ilerleyebiliyor.

Yorumlar