Haberler Merak

TRT Arşivi Açıldı

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu açıldığı 1968 yılından bugüne dek olan yayınlarının bulunduğu arşivi internet sitesi aracılığı ile yayına açtı. İşte 49 yıllık serüvenin mihenk taşları ve unutulmayan yayınları…

1968 TRT’nin İstiklal Marşı ile yayın hayatına başlangıcı


İlk yayın 31 Ocak 1968’de Ankara’da bulunan Mithat Paşa Stüdyosu’nda Mahmut Tali Öngören ’in açılış konuşmasıyla başladı. İlk yıllarında haftada 3 gün deneme yayını yapan kanal daha sonraki yıllarda faaliyete geçti. 1970’de İzmir, 1971’de ise İstanbul televizyonu faaliyete geçti. İlk canlı maç yayını Karşıyaka ile İstanbulspor arasında oynan futbol maçı idi. Bir sonraki sene ise Bedava Dünya Gezisi adındaki yabancı dizi dublajlı olarak seslendirildi. 1972 yılına gelindiğindeyse Münih’te yer alan 1972 yaz olimpiyatları naklen yayınlanarak ilk dış canlı yayın gerçekleştirildi.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı


1974 yılında Kuzey Kıbrıs’a gerçekleştirilen harekata ait birçok video ve haber yer almaktadır. Siyasilerin Kıbrıs Harekatı hakkında yaptıkları konuşmalar ve daha birçok yayın arşivine ulaşabilirsiniz.

1980 Darbesi


1980 yılında Kenan evrenin komutasındaki ordu TRT ekranlarından darbe bildirisini okudu ve yönetimi ele aldı. O yıllar adeta Türkiye’nin karanlık yılları idi. İlerleyen zamanlarda Cem Karaca vatandaşlıktan çıkarılacak, Bülent Ecevit cezaevine girecek ve 1982 anayasası yayımlanacaktı.

1981 Yakalanan Eroin Satıcısı


Yakalanan Eroin Satıcısı ile Uğur Dündar arasında geçen ilginç röportaj. Gayet sakin bir şekilde geçen röportaj oldukça ilginç ?

1982 – 83 Darbe Anayasası ve Cem Karaca’nın Vatandaşlıktan Çıkarılması


1980 darbesinden hemen 2 sene sonra yürüklüğe giren bu anayasa halen mevcut olan anayasamız durumundadır. Yeni anayasanın kabulünden hemen 1 yıl sonrasında ise milli sanatçımız Cem Karaca vatandaşlıktan çıkarılmıştı.

Devamı 2. Yazımızda…

www.trtarsiv.com

Yorumlar