Doğa da özgür halde bulunan hayvanlar kendi başlarının çaresine bakmakla yükümlüdürler fakat hayvanat bahçesini evi olarak kabullenmiş canlıların başında, onlara yararı olacak gönüllü yardımcılar; doktorlar bulunmak zorundadır.
Hayvanlara bakıcılık yaparak yaptığı işten zevk alan bu doktorlar, hayvanat bahçesinde onlarla geçirdikleri zaman diliminde birçok farklı durumlara şahitlik etmiş, ve doğanın mükemmelliğini bir kez daha kabul etmişlerdir. Şimdi bu güzel insanların dilinden, hayvanların dünyasına bir göz atalım.
1. Ren Geyikleri’nin Gerçeği
Ren geyikleri dişisi ya da erkeği fark etmeden boynuzları büyüyüp gelişen tek geyik türüdür. Erkekler Aralık ayının başında, kızlar ise İlkbahar büyüme gösterirler. Hatta bu yüzden denilir ki Noel Baba’nın tüm geyikleri kızdır.
2. Kendilerinin Farkında Olan Filler
Filler hayvanlara yapılan ayna testini geçebilen yani aynada kendisini fark edebilen nadir canlılardandır. Köpek ve kedilerin aksine aynada başka bir canlının olduğunu düşünmezler. Bu kanıya; alnına kırmızı boyayla işaret çizilen filin o işarete bakıp kendini bilmesi sonucu varılmıştır.
3. Kanguruların Büyüyüşü
Kanguru bir anne gelişiminin farklı aşamalarında eş zamanlı olarak 3 meme ucuna sahip olabilir; rahimdeki embriyo (Kangurularda bulunan bir sistem gelişmeyi daha fazla geliştirmeye hazır olana kadar kendisini durdurabilmektedir.), kesesine bağlı meme ucu, keseden ayrı olan meme ucu. Ve asıl ilginç olan ise bu 3 değişik meme ucundan farklı besin değerlerine sahip süt çıkmasıdır.
4. Flamingo’nun Eklem Yapısı
Çoğu zaman insanlar flamingoların bacaklarının yapısının bozuk olduğunu ve yanlış şekilde eğildiklerini düşünürler. Halbuki eğildikleri zaman bükülen eklem dizleri değil ayak bilekleridir. Dizleri insanlardaki gibi bedenleri tarafından kontrol edilir.
5. Kutup Ayılarının Tüyleri
Dışarıdan görüldüğü üzere kutup ayılarının tüyleri hep beyaz olarak zihnimize kazınmıştır. Aslında doğru olan bu canlıların şeffaf kürke sahip olduklarıdır. Ayrıca cilt renkleri de bilinenin aksine siyahtır.
6. Yarasaların Nüfusu
Bilinen memeli türlerinin beşte birini yarasalar oluşturmaktadır. Popülasyonları oldukça geniştir.
7. Genetik Akrabalarımız
Bonobolar, bizim en yakın genetik akrabalarımızdan biridir (şempanzeler ya da gorillerden daha da yakındırlar), doğaları gereği saldırgan olsalar da bu oran tam olarak düşünüldüğü kadar fazla değildir, anaerkillerle problemlerini çözmek için cinsellik kullanmaktadırlar.
8. Bebek Langur Maymunlar
Langur maymunlarının erginleri simli-gri renklidirler, bebekleri ise parlak turuncudur.
9. Kanguruların Yürüme Beceriksizlikleri
Kangurular, bacaklarını birbirinden bağımsız şekilde hareket ettiremezler, karada oldukları zaman onları senkronize etmek oldukça zordur. Yüzdüklerinde ise ayrı ayrı taşıyabilirler. Bir yerden bir yere zıplayarak gitmek, kangurular için hareket etmenin en kolay yoludur. Bacaklarını sallarken, öne doğru savurmak için üçüncü bir bacak olarak kuyruklarını kullanarak ileri doğru sallarlar.