Haberler Manşet Merak

Guinness Rekorlar Kitabında Kitaplar İle İlgili Kırılmış Rekorlar

2000 yılından bu yana Guinness Dünya Rekorları adı ile basılan ama bizim hala Gunness Rekorlar Kitabı şeklinde bildiğimiz serinin kitaplar ile ilgili başlıklarını incelmeye çalıştık. Sizin de bildiğiniz gibi Guinness Dünya Rekorları 1950 yılından bu yana her sene basılan ve insanlar ile birlikte doğal aşırılıkların da neden olduğu dünya rekorlarını kayıt altına alan bir referanslar kitabıdır. İlginç Özellikler, Doğal Dünya, Bilim ve Teknoloji, Sporlar ve Oyunlar, Sanat ve Medya, Modern Toplum, Gezi ve Taşıtlar gibi farklı kategorilerde çeşitli rekorlar her sene takipçileri ile paylaşılır.

Biz de sizin için bu zamana kadar kitaplar ile ilgili kırılmış rekorları incelemeye çalıştık:

Guinness Rekorlar Kitabı global anlamda en çok satan kitap rekorunu da elinde bulundurmaktadır.


Aynı zamanda Guinness Dünya Rekorları kitabı Amerikan kütüphanelerinden en çok çalınan kitap olma rekorunu da elinde bulundurmakta.

 

Listede yer alan en ilginç rekorlardan biri baş üzerinden en uzun süre kitap taşıma rekoru.


Bu rekoru Amerikan asıllı Ashrita Furman 2011 yılında 32.18 km ile kırmış. Rekoru kırabilmek için Furman tam 5 saat, 9 dakika ve 58 saniye kafasındaki kitapları düşürmeden yürüyüş yapmıştır.

 

Bir açık arttırmada satılmış en pahalı kitap ise adlı kitaptır.


Amerikalı iş adamı David Rubenstein tarafından 14,2 milyon dolara satın alınan kitap Zebur’a göre dua ve ilahiler içermektedir.

 

Bir yazarın kitap okuduğu en kalabalık kitle rekoru ise Almanya’da 2012 yılında kırılmıştır.


Stefan Gemmel isimli yazar okullarda kitap okuma alışkanlığını arttırmak amacı ile düzenlenen bir etkinlikte tam 5374 kişiye kitap okumuştur.

 

Basılmış en küçük kitap Kanada’da 2012 yılında bir üniversitede ortaya çıkarılmıştır.


Saf bir kristal silikon üzerine yazılan ve Teeny Ted From Turnip Town ismi verilen kitabın boyutları 0,07 mm*0,10 mm dir. Mikrometre ölçeğinde hazırlanan bu kitabı okumak için özel dizayn edilmiş taramalı elektron mikroskobu gerekmektedir.

 

Tek bir oturumda bir yazar tarafından en çok imzalanan kitap rekorunu kırmıştır.


2016 yılında Hindistan’da yazar Vickrant Mahajan bir imza gününde toplam 6904 kitap imzalayarak tek bir oturumda bir yazar tarafından en çok imzalanan kitap rekorunu kırmıştır.

 

Basılan en büyük kitap rekoru ise 2012 yılında Dubai’de basılmış “This The Prophet Muhammed” kitabıdır.


Kitabın boyutları 5 metreye 8 metredir ve yaklaşık 1,5 ton ağırlığındadır. Kitabın basım aşamasında 50’den fazla insan görev almıştır.

 

Kütüphaneye ödenmiş en yüksek tutardaki kitap geç iade etme cezası rekoru ise 2002 yılında Amerika’da kırılmıştır.


1955 yılında Emily Canellos isimli bir bayan kütüphaneden aldığı kitabı iade etmeyi unutur. Kızı annesinin vefatının ardından evindeki eşyaları toplarken kitabı görür ve iade etmek için kütüphaneye başvurur. Kütüphane kendilerine 345,14 dolarlık bir gecikme cezası keser.

 

Domino taşı şeklinde kitap devirme rekoru 2015 yılında Frankfurt kitap fuarı çerçevesinde düzenlenen bir etkinlikte kırılmıştır.


Bu rekor çalışması için 10200 adet kitap tek tek yerleştirilmiş, tüm kitaplar başarı ile devrilince rekor kayıtlara geçmiştir.

 

Bir mekanda aynı anda kendi kitabını imzalayan en çok yazar rekoru ise ilginçtir ki ülkemizde kırılmıştır.


Kitap okumayı teşvik etmek amacı ile hazırlanan bir etkinlikte İzmir Tren Garında 16 ilköğretim okulundan 1456 öğrenci kendi yazdıkları kitabı imzalayarak rekora ulaşmıştır. Bu etkinlik için 80’den fazla öğretmen öğrencilere kitap yazma konusunda eğitim vermiştir.

Yorumlar